LED AYDINLATMA ÇEŞİTLERİ NEDİR? LED IŞIK AÇISI NEDİR? 

Geleneksel aydınlatma ürünleri günümüzde LED'lendirilmiş olarak yaşamlarına devam ediyorlar. Örneğin eski tip holojen ampuller yavaş yavaş yerini cob led ampullere ve smd led ampullere bırakırken teknik konularda bazen kullanıcıların kafası karışabiliyor.

Mesela LED aydınlatma ürünlerinde ışık açısı ne anlama geliyor? Projeye göre LED aydınlatma ürünü nasıl seçilir?

Cevaba geçmeden bazı bilgiler vermemiz gerekiyor.

Bir ışık kaynağından çıkan fotonlar doğrusal olarak yayılırlar (ışığın tanecik mi dalga mı olduğu konusuna girmeyelim)




Işığın her tarafa yayılma isteği bazı durumlarda istenilen bir durum değildir. Örnek olarak giyim mağazasında sadece vitrin mankenini aydınlatmak istediğimizde veya resim, heykel gibi belli objeleri aydınlatmak istediğimizde doğrusal olarak yayılan ışıkla amaca yönelik verimli aydınlatma sağlayamayız.

Işığı belli bir noktaya odaklamak için dar açılı reflektörlü aydınlatma armatürleri kullanmalıyız.


LED aydınlatma ürünleriyle bu etkiyi yaratmak için LED Ray Spot, PAR30 LED Ampul veya AR111 tercih edilebilir. Bu ürünler dar açılıdır yani sınırlı bir bölgeyi kuvvetli olarak aydınlatırlar.

Ev, dükkan, mağaza gibi ortamın homojen olarak aydınlatılması istenilen durumlarda geniş açılı aydınlatma armatürü veya LED ampul tercih etmeliyiz.

Genel aydınlatma için LED Spot, 60x60 LED Panel, LED Bant Armatür gibi ürünler kullanabilirsiniz. Eğer taşyünü tavan veya alçıpan tavan varsa sıva altı led spot ve sıva altı 60x60 panel kullanabilirsiniz. Aksi durumda sıva üstü çevirme kasası ile armatürleri tavana montaj yapabilirsiniz.

Yatay bant armatür sıva üstü kullanıma uygundur herhangi bir dönüştürücü parçaya ihtiyaç yoktur.

Aydınlatma armatürü seçilirken tavanın yüksekliği de çok önemlidir. Eğer tavan yüksekse bu durumda zeminin yeteri kadar aydınlatılabilmesi için daha yüksek lümenli armatürler tercih edilmelidir. 20W veya 30W Cob Led Downlight veya 30W  - 40W - 50W LED Ampuller tercih edilebilir.


Dış cephe aydınlatma, minare aydınlatma gibi belli yüzeylerin aydınlatılmasını gerçekleştirmek için Wallwasher kullanılabilir.

LED Wallwasher dış mekan aydınlatmasında yoğun olarak kullanılmaktadır. Dar açılı lensler power led çipleri üzerine yerleştirilir ve elde edilen ışık hüzmesi ortalama 5-10 metre mesafeyi aydınlatabilir. Tabii ki lensler dar açılı olduğu için sınırlı bölge aydınlatılabilir.



Şayet dış mekanda belli bölge - alan aydınlatılacaksa (dükkan önü, depo alanı, bahçe aydınlatma vb. ) bu durumda Led Projektör kullanılabilir.

Led Projektörler arka ve yan tarafında yer alan yansıtıcı reflektör ile led ışığı geniş açılı olarak yansıtırlar. LED projektörün gücüne göre parlaklık değişiklik gösterir. Bununla beraber piyasada bol miktarda sahte led projektör bulunmakta ve tüketiciler kandırılmaktadır.

Örneğin dükkan önünü yaklaşık 2 metre yüksekten aydınlatmak için 1 veya 2 adet 50W Led Projektör yeterli olurken piyasada 50W yazılarak 25W - 30W gücünde Led projektörler satılmaktadır. Bu durumda hem tüketiciler hemde dürüst satıcılar mağdur edilmektedir.


Sonuç itibariyle genel aydınlatma veya dekoratif aydınlatma amacıyla kullanılabilecek çok çeşitli Led aydınlatma ürünü bulunmaktadır. Doğru tercihi yapmakta zorlanıyorsanız ENR LED AYDINLATMA olarak İstanbul'da gergi tavan, alçıpan tavan, elektrik tesisatı ve aydınlatma tasarım hizmetimiz vardır. Alanında uzman elektrikçi ve gergi tavan ustalarımızla 1 Yıl yerinde değişim garantisiyle, kaliteli tadilat ve dekorasyon hizmeti almak ve teklif istemek için iletişim sayfamızı ziyaret ediniz.


Bu makale web site linkimiz kaynak olarak belirtilmek şartıyla paylaşılabilir.