LED Dimmer Nedir?
LED dimmer, şerit led gibi aydınlatma ürünlerinin parlaklık seviyesini ayarlamaya yarayan elektronik bir cihazdır. LED dimmer sayesinde, parlak veya loş ışık elde ederek mekanın atmosferini düzenleyebilirsiniz. Tuşlu, çevirmeli ve dokunmatik dimmer anahtar gibi farklı seçenekleri vardır.
LED Dimmer Nasıl Çalışır?
LED’ler, bir dimmer üzerinden çalıştığında, dimmer cihazı elektrik sinyalini modüle ederek LED’e giden güç miktarını ayarlar. Dimmerler genellikle PWM (Pulse Width Modulation) adı verilen bir teknoloji kullanır.
PWM, elektrik sinyalinin sürekli açık kalmasını sağlamak yerine sinyali çok hızlı bir şekilde açıp kapatarak parlaklık kontrolü sağlar. PWM sinyalinin açık olduğu süre oranı (duty cycle) yüksekse LED daha parlak yanar, düşükse daha sönük yanar. Led dimleme işlemi, bu açma-kapama döngüsünün hızı ve süresi ayarlanarak gerçekleştirilir.
12V ve 24V şerit ledler için çalışma voltajına uygun değerde dimmer seçilmelidir. Örneğin, 24 volt led için dimmer seçerken, çalışma voltajına uygun 24v dimmer cihazı tercih edilmelidir. Benzer şekilde 12 volt ile çalışan şerit led için 12v dimmer anahtar modelleri kullanabilirsiniz. LED şeritler düşük voltaj aydınlatmalar için özel olarak tasarlanmıştır. Bu değerler ürünün ve ambalajın üzerinde yazar.
LED dimmer kullanmanın birçok faydası vardır. Dimmerlar, ışık parlaklığını düşürerek daha az enerji sarf eder bu sayede elektrik faturasını da düşürür. Ayrıca, led dimleme sayesinde aydınlatma kontrolü elde edilerek mekanın atmosferi istenilen şekilde ayarlanabilir. Özellikle akşamları daha loş ortamda zaman geçirmek göz yorgunluğunu da azaltır.
LED Dimmer Bağlantı Şeması
LED dimmer bağlantısı, diğer şerit led kontrol cihazı bağlantılarına benzerdir. Dimmer cihazın DC giriş ve Led çıkış portu vardır.
Kullanmak istediğiniz şerit led ile voltaj ve akım değerine göre uygun led trafo kullanmanız gerekir. Led trafo bağlantısı gerçekleştirdikten sonra, Led dimmerin DC giriş portuna, led trafonun çıkış portunu kablo ile bağlayın. Led dimmerin çıkış portunu da (+) ve (-) kutuplara dikkat ederek şerit lede bağlayın.
Bağlantıları kontrol ettikten sonra Led trafoya elektrik verip çalıştırabilirsiniz. Dimmer cihazları genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilir. Kumanda üzerindeki parlaklık artırma ve azaltma butonlarına basarak Led ışığın parlaklığını ayarlayabilirsiniz.
Dokunmatik kumandalı dimmer anahtar için orta bölümünde yer alan çember biçimindeki bölgede parmağınızı gezdirince parlaklık değişir. Eğer dimmer cihazı tepki vermiyorsa kumandanın pillerini kontrol edebilirsiniz.
Bazı led dimmer cihazları CCT tunable özelliğe sahiptir. Bu cihazlar, uyumlu şerit led bağlandığı zaman ışığın rengini, günışı renginden beyaz rengine doğru kontrol edebilir.
Yani sarı renk ile beyaz renk arasındaki renk tonunu ve ışık şiddetini tek cihazla kontrol etmenizi sağlar.