logo
Blog

ÇUBUK LED – BARLED NASIL BAĞLANIR?

cubuk-led-barled-nasil-baglanir

Paylaş:

Konu Başlıkları

Çubuk Led Nedir?

5050, 5630-5730, 8520, 4014 vb. led çiplerinin Alüminyum PCB üzerine dizilmesiyle oluşturulur. Genellikle lineer aydınlatma sistemlerinde tercih edilirler. Alüminyum profil kasalara monte edilerek mutfak tezgah altı aydınlatması, çalışma masası aydınlatması, dükkan ve mağazalarda teşhir vitrini ve rafların aydınlatmasında kullanılabilirler. Piyasada barled olarak da bilinir. Bar led genel aydınlatma dışında dekoratif led aydınlatma amacıyla da tercih edilmektedir.

Çubuk Led Nasıl Bağlanır?

Çubuk ledleri birbirine seri olarak bağlar ve tek yönden besleme yaparsanız eklenen parçalar boyunca parlaklık azalır ve verimli aydınlatma sağlanmaz. Bu sebeple seri bağlı çubuk led grubunun başlangıç, bitiş ve parlaklığın azaldığı bölümlerinden ek beslemeler yapılarak yani trafonun (+) (-) DC çıkış bölümünden tekrar kablo uzatarak bağlantı yapılmalıdır. 

Bunu yaparken çubuk ledlerin güç kaynağından çekeceği akım değerine uygun kesitli kablo kullanmak gerekir. Aksi durumda kablo ısınır ve yangın çıkarabilir.

cubuk-led-barled-baglanti-semasi

ÇUBUK LED KAÇ AMPER TRAFOYA BAĞLANMALIDIR?

1 metre 4014 Çubuk led – Barled için 2.2 Amper akım tüketimine göre hesap yapılmalıdır.

Örnek olarak 7 metre 4014 Çubuk led için (toplam uzunluk) 7×2.2=15.4A hesaplanır. Bu durumda en yakın üst değer 12V 16.5A trafo tercih edilmelidir. Şayet ledler gün içinde uzun süre yanacaksa (kesintisiz 2 saat ve üzeri) 12V 20A trafo kullanmanızı öneririm.

1 metre 5630 Çubuk led – Barled için 1.7 Amper akım tüketimine göre hesap yapılmalıdır.

Örnek olarak 20 metre 5630 Çubuk led için (toplam uzunluk) 20×1.7=34A hesaplanır. Bu durumda en yakın üst değer 12V 40A trafo tercih edilmelidir. Şayet ledler gün içinde uzun süre yanacaksa (kesintisiz 2 saat ve üzeri) bu durumda tek trafo yerine 2 adet 12V 20A trafo kullanmanızı öneririm. Bağlantı yaparken 10 adet led için 12v 20A trafo kullanabilirsiniz.

MONTAJDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çubuk led – Bar led ürünleri Şerit lede göre daha uzun ömürlüdür ve genellikle daha yüksek lümenli led kullanıldığı için parlak ışık vermektedir. Fakat alüminyum pcb kullanıldığı için şerit led gibi esnek değildir. Bu sebeple bar ledleri çok fazla eğip bükmeden taşımanız gerekir aksi halde led çipleri pcb den ayrılıp kopabilir. 

Barled ürünleri şerit led ürünlerine göre daha fazla ısınır bu sebeple alüminyum profil kasa ile kullanmanız daha doğrudur. Özellikle üzerindeki led sayısı arttıkça oluşan sıcaklığı alüminyum pcb den alüminyum profil yüzeyine dağıtmak gerekir. Aksi halde ledler kısa sürede arızalanır. 

Bar ledi alüminyum profile yapıştırırken kesinlikle sıcak silikon kullanmayın. Şayet sıcak silikon kullanırsanız ledler ısındıkça silikon tekrar erimeye başlar ve alüminyum profilden ayrılır. Bunun yerine piyasada hızlı yapıştırıcı olarak bilinen sprey soğutuculu ürünü kullanabilirsiniz.

Profesyonel montaj sürecinde bar led ile alüminyum profil arasında termal macun  kullanabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın :

*Diğer Yazılar

LED DRİVER

LED SÜRÜCÜ LED driver (led sürücü), güç tüketimi yüksek LED diyotların (Power LED ve COB LED gibi) veya düşük güç...

ŞERİT LED TRAFO HESABI

TRAFO NASIL HESAPLANIR Dekoratif aydınlatmanın en önemli parçalarından olan şerit led uygun değerde trafo ile çalıştırılmazsa led trafosu zarar görebilir....